Scandinavische scouting bureau, chief scout Øyvind Christoffer Johansen samen met Ruben Yttergård Jenssen. De kapitein voor Tromsø IL is vanaf volgende transferperiode voor een koopje vergoeding in de regio van 5-700,000 Euro. Deze middenvelder zou perfect passen in de Jupiler Pro League of de Eredivisie.

 

 

Zijn voornaamste talent als middenvelder is zijn uitstekende spelverdelingskwaliteiten en voorzet. Zijn speloverzicht en blik op het spel, gekombineerd met een uitstekende linker voet zijn enkele van zijn kwaliteiten die hem onderscheiden van andere spelers in Noorwegen. Bovendien is hij een speler die op elk ogenblik enorm graag betrokken wordt in het spel. Aldus verschilt hij van de traditionele Noorse middenvelders. Misschien is dit wel de reden waarom hij niet een vaste pion vormt van de nationale ploeg; zijn speelstijl past niet met de typsiche Noorse centrale middenvelder. Mohammed Abdelaoue was ook geen traditionel Noorse voetballer en tot onlangs ook geen vaste waarde in het Noorse elftal. Hetzelfde geldt voor Ruben Yttergård Jenssen. Hij verdient echter een vaste stek in de nationale ploeg.

 

Hij zal de bal niet onmiddellijk verder spelen als hij de bal aanneemt. Hij neemt tijd om het spel op te bouwen en de juiste medespeler die zich in de beste positie bevindt aan te spelen. Als hij een gaatje ziet in de verdediging van de tegenstander zal hij niet twijfelen om toe te slaan en zijn uitstekende “pass” eigenschap benutten. Als hij geen afspeelmogelijkheden heeft is hij niet bang om zijn tegenstander te dribbelen om zo ruimte te creëren. Zijn vertrouwen en orientatievaardigheden zijn aanzienlijk verbeterd gedurende de afgelopen jaren. Een van de redenen waarom hij niet geschikt was als flankspeler was zijn beperkte snelheid. Maar op dit vlak is hij ook verbeterd. Hij ziet er fitter en scherper uit dan voordien. Zijn tekort aan snelheid wordt gecompenseerd door zijn spelinzicht en uitstekende vaardigheid om nauwkeurige passes te strooien. Je ziet zoiets gelijkaardig bij andere middenvelders die voor Europese topclubs spelen. Hun uitstekend spel boet niet in aan gebrek aan snelheid.

 

Hij zal de bal niet onmiddellijk verder spelen als hij de bal aanneemt. Hij neemt tijd om het spel op te bouwen en de juiste medespeler die zich in de beste positie bevindt aan te spelen. Als hij een gaatje ziet in de verdediging van de tegenstander zal hij niet twijfelen om toe te slaan en zijn uitstekende “pass” eigenschap benutten. Als hij geen afspeelmogelijkheden heeft is hij niet bang om zijn tegenstander te dribbelen om zo ruimte te creëren. Zijn vertrouwen en orientatievaardigheden zijn aanzienlijk verbeterd gedurende de afgelopen jaren. Een van de redenen waarom hij niet geschikt was als flankspeler was zijn beperkte snelheid. Maar op dit vlak is hij ook verbeterd. Hij ziet er fitter en scherper uit dan voordien. Zijn tekort aan snelheid wordt gecompenseerd door zijn spelinzicht en uitstekende vaardigheid om nauwkeurige passes te strooien. Je ziet zoiets gelijkaardig bij andere middenvelders die voor Europese topclubs spelen. Hun uitstekend spel boet niet in aan gebrek aan snelheid.

 

Wat is de toekomst van deze speller: zet hij zijn loopbaan verder in Scandinavië of is het tijd om zijn horizont te verruimen? Zijn huidige club doet er alles aan om hem te behouden, maar het is duidelijk dat hij deze ploeg moet verlaten om zich verder te ontwikkelen als speler. Hij zou er voordeel uithalen in een ploeg te belanden die balpositie spelen waar zijn kwaliteiten als speler tot zijn volste recht kunnen komen. In zulke ploegen zou hij kunnen schitteren als een brilliante middenvelder met een exceptioneel speloverzicht. Het moet ook gezegd dat hij een persoon is die zich gemakkelijk aanpast aan een nieuwe omgeving en daardoor zich vlugger thuis voelt komt zowel op en naast het veld. Met een spelerswaarde van ongeveer € 1.000.000 is het geen groot risico voor een club die een middenvelder met zijn kwaliteiten zoeken om hem aan te trekken. Clubs in België, Nederland en zelfs Spanje gekend om balbezit in hun spel zouden daarom niet te lang moeten twijfelen om zich van de diensten van deze speler te verzekeren. De interesse in deze Noorse “Xavi” neemt steeds toe.

 

Scouting rapport van Ruben Yttergård Jenssen opgemaakt de 12de oktober 2011.

 

 

Share Button