A club in the Scandinavia was looking for a striker last summer. The team at Scandinavian scouting agency knew that their answer was Ola Kamara. The report on the player was written on 18.06.2012.

A few days after the report was delivered to the club the player scored three goals against Rosenborg at Lerkendal Stadium. I always knew what the player was capable of – the problem with his hat rick was that other people/clubs in the game would suddenly realize it themselves. The unnamed Scandinavian club we were helping was because of these goals suddenly ruled out of the frame.

An undervalued player scores goal and suddenly bigger clubs, both home and abroad, realizes his potential. That is the essence of football scouting. You need to find talent before everyone sees it. Finding great talent and cost effective players is exactly what our football scouting company does – more than often we find the players before anyone else see the potential in the player.

Before the 2013-season I was speaking to a football coach about helping his club new recommendations. We discussed Ola Kamara and he said that the player was not good enough for the Norwegian top league.  I am just a small piece in this puzzle game, but how can I help a club who are so blindfolded when it comes to understanding the true talent of a footballer?

A few months later Ola Kamara is back in the Norwegian league and is already pushing for the goal scoring title. On top of that he is soon entering the national team. Not good enough for the Norwegian league? I beg to differ.

The report under is written in Norwegian because the player was promoted to a team in Scandinavia on 18.06.2012.

Scouting report: Ola Williams Kamara, Strømsgodset

Født: 15 Oktober 1989.
 Høyde: 184 cm.
 Posisjon: Spiss.
 Nåværende klubb: Strømsgodset.

Statistikk Strømsgodset:

Sesong Kamper (hvorav innbytter) Mål
2009 16 (8) 4
2010 31 (15) 9
2011 35 (7) 11
2012 10 (4) 1
Totalt 92 (34) 25

Et utvalg på 22 av disse scoringene viser at de fordeler seg slik:

Innenfor 16 meter: 95,4% Utenfor 16 meter: 4,6%

Hvorav;

På hodet: 50%
Høyre fot: 50%
Venstre fot: 0%
(4 av målene var straffespark)

Den hardtarbeidende 22 åringen bekler først og fremst spissrollen, men har også blitt benyttet med hell både bredt ute til venstre og høyre i 4-3-3, men da ikke som en tradisjonell kantspiller. Kamaras styrker ligger i hovedsak på den enorme innsatsen han alltid legger for dagen. Dette er en spiller med guts, arbeidsmoral og smarte bevegelser som kjennemerke.

Han jobber hardt begge veier, og til tross for sin offensive posisjon tar han også stort ansvar i det defensive arbeidet.

Av tekniske ferdigheter er det verdt å nevne en grei basisteknikk, solid hodespill og en egen evne til å havne i gode scoringsposisjoner. Nettopp det siste er kanskje hans største styrke i det offensive spillet. Smarte bevegelser gjør at han ofte er i stand til å frigjøre seg fra sin oppasser i innleggssituasjoner, og flere av målene han scorer etter innlegg kommer som en følge av dette. Frigjør han seg ikke 100% fra forsvareren, er han dyktig på å komme først i 50/50 dueller og styre ballen i mål.

Til tross for relativt beskjeden høyde, gjør Kamara seg definitivt gjeldende i luftrommet, og som vist av statistikken ovenfor kommer hele 50% av de utvalgte scoringene etter hodestøt. Dette skyldes i stor grad god fotballforståelse, god timing og bra spenst. Kamara fremstår som en fysisk robust spiller, som i tillegg til god timing og hodespill også har godt tempo i kroppen, samt et bra rykk.

Av negative sider/begrensninger går dette på manglende uttelling foran mål. Kamara har hatt en tendens til å bruke mange sjanser før det gir uttelling i målprotokollen. Dette kan imidlertid ses på en annen måte; Får han videreforedlet avslutningsteknikken, samt får mer erfaring i tilsvarende posisjoner og blir “kaldere” foran mål kan det fort bli en ketchup-effekt. I tillegg til dette kan han forbedre sin nærteknikk.

I velutviklet 4-4-2 system for …. (klubb anonym) mener jeg at Ola Kamara vil kunne passe bedre inn i enn hva tilfellet er ved 4-3-3 i Strømsgodset. Han har potensialet til å score tosifret antall mål hver sesong etter min mening. Blir han satset på og får vist seg frem ofte så vil resultatene komme.

En gjennomført hyggelig og flott kar som har ambisjoner som fotballspiller. Det rette vil være for han å finne et nivå hvor han kan bli satset på. I og med at han scoringsrate ikke har vært fantastisk gjør at klubber med større budsjett forhåpentligvis ikke blir med i noen kamp om hans signatur.

Spiller selv forklarte at det hørtes interessant ut med en overgang til … (land anonym) fotball. I følge hans agent, Lars Petter Fosdahl fra Stars and Friends, er … (land anonym) meget interessant for spiller. For meg tilsier det at det ikke finnes, ikke overraskende, noen interesse fra andre utenlandske klubber. Den interesse det måtte være for spilleren må være fra andre norske klubber. Enhver klubb i Adeccoligaen (nivå 2) vil helt klart være interessert i å sikre seg hans underskrift. Spørsmålet er om noen av klubbene i Tippeligaen (nivå 1) vil prøve å hente han. Jeg tenker at dette er en spiller som er viktig å få sjekket ut nærmere. Strømsgodset har ikke økonomi til å betale sine spillere topplønninger slik at jeg vurderer det som meget mulig at spiller faller innunder vilkår som gjør det gjennomførbart for …. (klubb anonym) å gjøre en handel. Ola Kamara sin kontrakt går ut i år.

 

Skrevet av Håvard Vabø og Øyvind Christoffer Johansen den 18 Juni 2012.

 

 

Share Button